Ebben a cikkben:

Technológiai hűtőház üzemek számára

2021. november 05.
1729
Technológiai hűtőház üzemek számára

A megfelelő hűtéstechnika elengedhetetlen része a mindennapi életünknek. Nem is kell rögtön a hatalmas hűtáházakra gondolni, elég ha csak szétnézünk a saját háztartásunkban, hiszen a legfontosabb otthoni berendezések között tartjuk számon  a hűtőt és a fagyasztót, melyek valljuk, be rendkívül megkönnyítik mindennapjainkat. Hűtéstechnika már évezredek óta létezik, hiszen már az ókori Egyiptomban is használtak hűtőkamrákat, persze azóta rengeteget fejlődött a technológia, ma már nem kell jégvermeket készíteni, hogy eltárolhassuk az élelmiszereket. 

Repkedjenek csak a mínuszok


A modern hűtéstechnika persze jócskán túlmutat a háztartási hűtőszekrények alkalmazásán. Értelemszerűen a legnagyobb igény a hűtőházak üzemeltetésére az élelmiszeripar terén van, hiszen rendkívül fontos, hogy a friss hús-, vagy tejtermékeket, vagy épp mirelit cikkeket a megromlás, kiolvadás veszélye nélkül lehessen tárolni, vagy épp szállítani például mobil hűtőkamrák segítségével. Ezen felül persze egyéb felhasználási célokkal is találkozhatunk, például a gyógyszeripar berkein belül, ahol létfontosságú bizonyos termékek meghatározott fokon való tárolása, de a laboratóriumokat is fel lehet írni a listára.

Ipari hűtés 

A technológiai hűtőházak elengedhetetlen kellékei az élelmiszeripari feldolgozóüzemeknek, vágóhidaknak, gyógyszergyáraknak és egyéb üzemeknek, hiszen csak így garantálható a boltok polcaira kerülő árucikkek frissessége. A felépítésük és működtetésük különleges technológiát igényel, hiszen csak így biztosítható a megfelelő minőség és teljesítmény. A hűtőipari technológiák speciális igényeket támasztanak az építészeti megoldásokkal szemben, így az általános szempontokon túl a szigorú higiéniai és egészségvédelmi előírások, hőfokigények, szigetelési igények stb. határozzák meg a hűtőépületek és a hozzájuk tartozó feldolgozóüzemek kialakításának módját. Ebbe beletartoznak az előkészítő-, termelő-feldolgozó üzemrészek és természetesen a hozzájuk kapcsolódó raktárak, illetve a legfontosabb egységek, a hűtőházak, hűtőtárolók, fagyasztók.

őrizd meg termékeid minőségét hűtőkamrákban
A hűtőkamrák biztosítják a raktározni kívánt termékek megfelelő tárolását

A legtöbb technológiai hűtőház esetében a termelés egész évben folyamatos, persze akadnak különbségek, hiszen a gyümölcsök, zöldségek feldolgozása szezonális, így évszaktól függően változhat a kapacitás, ám hús-, vagy tejfeldolgozó üzemekben egész évben jellemző az egyenletes termelés, mely megköveteli a minőségi építőelemeket, digitális műszereket. 

A modern hűtőházaknak szinte nélkülözhetetlen alapanyaga például a szendvicspanel, mely egyrészt megkönnyíti magát az építést, másrészt a minőségi termékek olyan teljesítményt képesek nyújtani, melyeknek köszönhetően egyre inkább háttérbe szorulnak a korábban alkalmazott technológiák. 

Szintén fontos újítás a hűtőházakban, hogy a különböző konfigurációkat ma már digitálisan, vezérlőpanelek, vagy akár okostelefonok, tabletek segítségével is beállíthatjuk, illetve ellenőrizhetjük, akár a hűtéstechnikai berendezésektől távolról. A legtöbb, új építésű hűtőkamra külsején helyet kap egy kijelző, melyen minden alapvető paraméter megadható, mint például: a kamra hőmérséklete, kompresszor késleltetése, leolvasztási ciklus stb.

Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása