Ebben a cikkben:

Hűtéstechnika A-től Z-ig

2019. március 21.
2338
Hűtéstechnika A-től Z-ig

A cím sokatmondó ám, a hűtéstechnika minden egyes részterületének pontos leírása talán több száz oldalt is igénybe venne. Éppen ezért igyekszünk rövid összefoglalót adni mindarról, amit a hűtéstechnika, mint fogalomkör magában foglal.

Hűtéstechnika: hol van rá szükség?

Először is sokkal több területen szükséges a hűtéstechnika, mint gondolnánk. Ha meghalljuk a hűtő szót egyből az élelmiszeripar jut eszünkbe, hiszen valóban ők képviselik a legnagyobb olyan ágazatot, aminek hűtésre van szüksége, gondoljunk csak az éttermek, piaccsarnokok, élelmiszerboltok, vágóhidak ipari hűtőjére. Vagy gondolkodjunk nagyban és eszünkbe juthatnak az ipari hűtőházak, melyekben komplex hűtési rendszerek találhatóak, és hatalmas mennyiségben továbbértékesítésre tárolnak olyan élelmiszereket, melyek hűtés vagy fagyasztás nélkül hamar megromlanak.
Hűteni viszont nem csak élelmiszereket szoktak. A hűtési rendszerek rendkívül sok helyen és sok iparágban jelen vannak. Hűteni szokták például a virágokat is, a Hollandiából importált tulipánok például azért nem hervadnak el a hosszú úton, mert hűtőkocsikban érkeznek. Sőt sok gyógyszer is állandó hűtést igényel.

raktár hűtés hűtéstechnika rendszerrel
A hűtő raktár az élelmiszerek megfelelő tárolásához elengedhetetlen


A hűtéstechnika teszi lehetővé azt is, hogy ne kelljen várni a télre és a befagyott tóra, hogy egy jót korcsolyázhassunk, ugyanis a hűtési rendszerek segítségével létesítettek már számos jégpályát hazánkban is. Egy kevésbé vidám ámde szükséges terület, ahová hűtőberendezésekre van szükség a kegyeleti hűtés. Ilyen kegyeleti hűtőket találunk a patológiákon és temetői ravatalozókban is.

A Csizi Frigo Kft. a hűtéstechnika minden területén otthon van, kérje bátran személyre szabott ajánlatunkat megadott elérhetőségeinken:

Ajánlatkérés

Előre gyártott és épített hűtőkamra

Ha hűtőkről van szó a legfontosabb szempont az, hogy mire szeretnénk használni. Az előre gyártott hűtők megteremtik a lehetőséget, hogy gyorsan hozzájussunk egy jó minőségű hűtéstechnika eszközhöz, ám valószínűleg nem mindig felel meg maximálisan az igényeinknek. Itt kerülnek a képbe az épített hűtők. A hűtőkamra építő cégek ma már rövid határidővel építenek minőségi és megbízható hűtőket, melyeket igényeinknek megfelelően alakítanak ki, így nem kell megelégednünk az előre gyártott változatokkal.

hűtőkamra építés határidővel
Egy épített hűtőkamra a saját igényeink szerint alakítható


Az épített hűtők főbb alapanyagai a hűtéstechnika eszközei mellett a hűtőpanel és a hőszigetelő panel, melyekből a hűtőkamra építő megtervezi és összeállítja a nekünk megfelelő mobil vagy fix telepítésű hűtőt. Fontos, hogy ne próbáljunk otthon magunknak barkácsolni egy hűtőkamrát, mert az úgysem lesz olyan mintha egy hűtőkamra építő tervezte és kivitelezte volna. Mivel sokféle hőszigetelő panel és hűtőpanel létezik, amúgy is elvesznénk a részletekben és még nem is beszéltünk a hűtési rendszerek kialakításának törvényi előírásairól. Ezekről a cikk további részében szó esik majd.

Panelek, vagyis a hűtők váza

A hűtőcsarnokok vázát főként hőszigetelő panel alkotja, melynek fő feladata, hogy az ideális belső hőmérsékletet bent a külsőt pedig kint tartsa. Mivel a hőszigetelt panel különböző méretekben készül, így gyorsan és egyszerűen kivitelezhető vele egy hűtőkamra, legyen az fix vagy mobil.

A hűtési rendszer lelke mégis a hűtőpanel, mely kialakítja és folyamatosan fenntartja a beállított hőmérsékletet. Minél jobb hőszigetelést tudunk elérni hőszigetelt panel segítségével, annál kisebb energiát használ fel a hűtőpanel, hogy fenntartsa a megfelelő hőmérsékletet a kamra belsejében. Többféle működési elvű hűtőpanel létezik, ezért fontos, hogy a számunkra megfelelőt válassza a szakember.

hűtőház kivitelezés ipari raktározásra a hűtéstechnika szabálya szerint
A hűtéstechnika fontos szabálya: a pontos igényfelmérés az első lépés

Mozogjon vagy ne?

A hűtőkamrák abban is nagyon különböznek egymástól, hogy szeretnénk-e őket elmozdítani, vagyis van-e szükségünk hordozható, mobil hűtőkamrára, vagy kifejezetten fixet szeretnénk. A mobil és a fix hűtőkamrákat is ugyanúgy hőszigetelt panel alkotja, de a különbség a méret. Mivel sokféle hőszigetelő panel létezik, így azok súlya is eltérő lehet, a mobil hűtők kialakításánál inkább a könnyebb szerkezetűeket alkalmazzák. Ellenben a fix hűtési rendszerekben már alkalmazható masszívabb hőszigetelő panel és hűtőpanel is. A berendezés elkészítésével megbízott hűtőkamra építő biztosan meg fogja találni a nekünk megfelelő megoldást.

Amennyiben gyakran járunk különböző vásárokra vagy piacokra hűtendő élelmiszereinkkel, akkor mobil hűtőre van szükségünk. Így van ez a virágok szállítása vagy a halottas kocsik esetében is. Viszont ha egy éttermet, patikát vagy élelmiszerüzletet üzemeltetünk fix hűtési rendszerre lesz szükségünk.

a hűtéstechnika kedvelt eszköze a mobil hűtőkamra biztonságos szállításhoz
A hűtéstechnika kedvelt eszközei a mobil hűtőkamrák

Segítünk a választásban! Keressen minket megadott elérhetőségeinken és tegye fel kérdéseit, a hűtéstechnika terén mindenre tudjuk a választ:

Kapcsolatfelvétel

Szivárgásvizsgálat

Ha szóba kerül a hűtéstechnika, nem mehetünk el szó nélkül a környezetre gyakorolt hatása mellett. Nyilvánvalóan az a legjobb, ha egy eszköz semmilyen módon nem károsítja a környezetünket. Sajnos ez azonban csak megfelelő törvényi szabályozással megoldható. A 14/2015. (II. 10.) Kormányrendelet („a fluortartalmú üvegházhatású gázokkal és az ózonréteget lebontó anyagokkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről” ) szabályozza az úgynevezett klímagázokkal működő eszközöket üzemeltetők és klímagázokkal bármilyen módon kapcsolatba kerülő szervezetek jogait és kötelezettségeit. Ennek alapján elő van írva a rendszeres szivárgásvizsgálat azon szervezetekre, ahol olyan klímagázt tartalmazó eszközt üzemeltetnek, amely „legalább 5 tonna CO2- egyenérték mennyiségben és nem hab formában - tartalmaz fluortartalmú üvegházhatású gázt „.Ezt a töltettől függően évente félévente vagy negyedévente kell elvégeztetni. A hűtőberendezések a kívánt hőmérséklet eléréséhez különböző hűtőközegeket használnak, ezért a hűtési rendszerek esetében is kötelező a szivárgásvizsgálat.

hűtésrendszer szivárgásvizsgálat a hűtéstechnika fontos része
A szivárgásvizsgálat a hűtéstechnika kiemelt feladata


Alapesetben a hűtőközeg egy zárt csőrendszerben mozog és nem lép közvetlen kapcsolatba a külvilággal csak a hőleadáson keresztül. Amikor azonban a rendszer valahol megsérül, ez a közeg a külvilágba juthat, ahol károsíthatja az ózonréteget, ezért is nevezik őket röviden klímagázoknak.

Ha valaki nem végezteti el rendszeresen szakemberrel a szivárgásvizsgálatot tetemes összegű klímavédelmi bírságra és egyéb szankciókra is számíthat. De a szivárgásvizsgálat nem játék, nem végezheti el akárki, csak a szakhatósági engedéllyel rendelkező személy. A szivárgásvizsgálat költsége jóval alacsonyabb, mint a kiszabott bírság összege. Nem is beszélve arról, hogy így a környezetnek sem okozunk kárt és a lelkiismeretünk is megnyugszik, mert nem csak a hűtési rendszerünk óvja hűtendő termékeinket a külső hatásoktól, hanem az ózonréteg is.

Technológiai újítások a hűtéstechnika terén


A modern hűtéstechnika folyamatosan fejlődik, s ennek fényében mindig érdemes szemügyre venni, hogy a technológia milyen vívmányokkal teszi könnyebbé a mindennapokat. Az ipari hűtéstechnika terén napjainkban meghatározó szerepet kap a szendvicspanelek felhasználása, illetve a digitális vezérlőegységek használata.

A szendvicspanel az egyik legkorszerűbb, és legjobb megoldást jelenti a könnyűszerkezetű épületek, gazdasági egységek, vagy akár lakások hőszigetelésekor, de ami lényeges, hogy hűtőkamrák építése során is gyakran alkalmazott eszközök. A szóban forgó termék egy többrétegű, előre legyártott építőelem, mely meggyorsítja és leegyszerűsíti az építkezéseket. A szendvicspanel hőszigetelő képessége az alapanyagoktól függ, mely legtöbbször üveggyapot, kőzetgyapot, poliuretánhab, vagy a polisztirol. A szendvicspaneleket előszeretettel alkalmazzák a hűtéstechnika kiegészítése végett, hiszen ezekkel a viszonylag olcsó és könnyen beszerezhető eszközökkel energetikai szempontból rendkívül költséghatékonnyá lehet tenni a hűteni kívánt terek szigetelését.
Persze a hűtőkamrák tökéletes szigetelésében nagyon fontos szerepet játszik a hűtőkamra ajtó is, így ez is sarkalatos része az ipari hűtéstechnika kivitelezésének. A Csizi Frigo Kft-nél megbízható cégek által gyártott ajtókkal dolgozunk, melyek magas minőséget képviselnek, így a tökéletes szigetelés biztosított. Az ajtók élettartama az ÉMI felmérései alapján akár több mint 50.000 ciklus felett is lehet, tehát ennyi alkalommal végezhető olvasztás és fagyasztás a hűtőkamrában probléma nélkül.

A hűtéstechnika terén hatalmas könnyebbséget jelent, hogy a mechanikus beállításokat, folyamatos figyelmet igénylő konfigurációkat és működési mechanizmusokat ma már digitálisan, vezérlőpanelek, vagy akár okostelefonok segítségével is beállíthatjuk, illetve ellenőrizhetjük, akár a hűtéstechnikai berendezésektől távolról. A digitális, integrált hűtésvezérlőkkel gyorsan és egyszerűen kezelheti például a mobil-, vagy fix hűtőkamrák beállításait! A legtöbb, új építésű hűtőkamra külsején helyet kap egy kijelző, melyen minden alapvető paraméter megadható, mint például: a kamra hőmérséklete, kompresszor késleltetése, leolvasztási ciklus stb.

hűtéstechnika új technológiával
A hatalmas raktárak, sportcsarnokok hűtését is megkönnyíti a digitális vezérlés

A technikai fejlődés, noha sok esetben a környezet rovására megy, az ipari hűtéstechnika világában ez épp ellenkező tendenciákat mutat, hiszen a gyártók és kivitelezők is igyekeznek olyan eszközöket gyártani, és használni, melyek károsanyagkibocsájtása minimális, a lehető legkevesebb hatást gyakorolják a környezetre. Ennek egyik legjobb példája, hogy ma már az összes hűtéstechnika berendezés összeköthető a megújuló energiát felhasználó eszközökkel, például napelemekkel.

Reméljük, hogy a fentiekben sikerült nagyobb betekintést nyújtanunk a hűtéstechnika területeire. Amennyiben további kérdése van vagy szeretne pontos árajánlatot kérni tőlünk, vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken:

Ajánlatkérés

Hűtés az iparban


Nagyon kevés olyan iparág létezik, ahol ne lenne szükség kis- vagy nagy mértékű hűtéstechnikára, azonban ezek szinte mindegyike egyedi kivitelezést igényel. A hűtött tárolás és szállítás módja is eltér egymástól, de napjainkban már számos minőségi technológia elérhető.

A megbízható és minden igényt kiszolgáló hűtésrendszert a legtöbb esetben egyedi módon kell kialakítani, amelyet gondos tervezés előz meg.

hűtéstechnika

Hűtőházak, hűtőkamrák az élelmiszer- és gyógyszergyártásban


Felsorolni is nehéz lenne azokat az iparterületeket, ahol a hűtéstechnika valamilyen formáját alkalmazzák, és ezt speciális megoldással kell kivitelezni. Gyógyszeripar esetén elengedhetetlenek a steril és jól sterilizálható hűtőkamrák, amelyek más és más hőfokon üzemelnek. A gyógyszerek mellett más készítmények, illetve a vérbankok is szigorú elvárásoknak megfelelő hűtést igényelnek.

Az élelmiszeripar az egyik legnagyobb felhasználója a hűtőházaknak, hiszen ahányféle termék, annyiféle megoldás szükségeltetik. A zöldségek és gyümölcsök hűvösön tárolása közel hasonló hőmérsékleten történik, ahogyan a vágott és cserepes virágoké is egészen addig, míg a boltok polcaira nem kerülnek. A húsfeldolgozó ipart is ide számoljuk, viszont részben eltér az előbbiektől, ugyanis a vágóhídtól el kell jutnia a termékeknek a raktárakba, valamint húskészítménytől függően kell megválasztani a hűtés mértékét is.

A biológiai folyamatokon alapuló termékgyártás során szintén nélkülözhetetlen a modern hűtéstechnológia, csakúgy mint a borászat és más fermentációs folyamatokat végző iparágak esetében. A megfelelő hőmérséklet biztosítása nélkül nem mennének végbe ezek a folyamatok, illetve a kész termékek könnyedén romlásnak indulnának.

Hűtéstechnika, mint hideg energia


A mezőgazdaságon és az élelmiszeriparon túl számos más gyártási- és szolgáltatási területen belül nagy szükség van megfelelő hűtési technológiára. Ilyen például az erőművek üzemeltetése, ahol legtöbbször a hűtővíz hőmérsékletét kell lecsökkenteni, illetve az autógumi iparban is nélkülözhetetlen a megfelelő hűtés. De kérdés nélkül ide sorolható a műanyagipar, az olajipar, a fogyasztási cikkek és gépek gyártása is.

Az iparon és gyártáson túl a nagyobb helyiségek megfelelő klimatizálásához is hűtőberendezéseket kell telepíteni, mint az irodaházak, a gyárak, a szállodák és hotelek, az épületkomplexumok, illetve különböző csarnokok esetén. Jégpályák és jégcsarnokok esetén elképzelhetetlen és kivitelezhetetlen lenne az üzemeltetésük, hiszen legtöbbjük késő ősztől kora tavaszig megállás nélkül üzemel. A kültéri jégpályák sokkal nagyobb hőmérséklet ingadozásnak vannak kitéve, a stabil jégfelülethez azonban állandó és alacsony hőfokot kell biztosítani.

hűtéstechnika
A jégpályák alapvető működtetése és karbantartása is a jól kivitelezett hűtéstechnikán alapul

Testreszabottan a teljeskörű szolgáltatásért


Legyen szó kisebb, különálló hűtőkamrák kiépítéséről vagy hatalmas csarnokokat kiszolgáló hűtéstechnikáról, igyekszünk a legmegfelelőbb megoldást megtalálni. A többi iparággal együtt fejlődve folyamatos a hűtés technológiai fejlődése is, ezért az igények felmérését követően innovatív módon találjuk meg a legmegbízhatóbb megoldást. A környezettudatos tervezés elengedhetetlen a hosszútávú és fenntartható hűtéstechnológia kidolgozása során, ezért is érdemes cégünket választani!

Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása